Få hjælp til at komme ud af afhængighed på et misbrugscenter

16 September 2019
Astrid Pedersen

editorial

Afhængighed af stoffer eller alkohol er et tabu belagt emne. Men da misbrug forårsager megen smerte og skade på mennesker, er det vigtigt, at vi taler åbent om såvel afhængighed som misbrug.

Hvorfor bliver nogle mennesker afhængige af stoffer eller alkohol?

Det er endnu ikke lykkedes forskerne at løse afhængighedens gåde. Meget peger dog på, at de mennesker, som ryger ud i et afhængigheds betinget overforbrug – og dermed misbrug – af eksempelvis alkohol eller hårde stoffer, har en særlig genetisk disposition, som gør det nemmere at blive afhængig. Men der er ingen entydige konklusion, og i langt de fleste tilfælde vil man opdage, at et individs unikke misbrugs historie er betinget af et sammenrend af faktorer.

Mange mennesker udvikler alkoholisme for gennem druk at kunne flygte fra en virkelighed, som er for hård – måske på grund af en eksistentiel krise, eller som følge af en livsændrende begivenhed som for eksempel en hård skilsmisse eller et dødsfald i familien. Andre har haft en hård barndom, som måske endda var præget af misbrug fra forældrenes side. Og så er der nogle mennesker, som oparbejder en afhængighed af den medicin, de får udskrevet i forbindelse med en operation, et traume eller en kronisk sygdom.

Hvorfor er afhængighed farlig?

En afhængighed af medicin eller af alkohol har ikke alene opslidende effekt på din fysik og på dine kognitive funktioner. Misbrug over en længere periode kan også føre til personligheds ændringer – og du kan blive giftig for din omverden. Din familie vil lide mere under dit misbrug, end du selv vil. Og den øgede tolerans, som opstår i kølvandet på et længere varende misbrug, vil få din krop til at kræve mere og mere af det skadelige stof hver eneste dag.

Hvis du ønsker at komme ud af det skadelige misbrug, kan du få hjælp til afvænning hos Behandlingscenter Stien – læs mere på https://behandlingscenter-stien.dk

More articles