Solenergi er fremtiden – bliv en del af den grønne energi allerede nu

30 November 2020
Lykke Holzmann Søby

editorial

Solenergi er omdannelsen af ​​solens energi til elektricitet. Med anslået 173.000 terawatt solenergi, der kontinuerligt rammer jordens overflade, er der mere end nok energi til at imødekomme verdens nuværende forbrugsniveauer på 15 terawatt om året.

Solcelleteknologi

Solenergi indsamles primært på en af ​​to måder: solceller og solvarme. En solcelle er grundlæggende en halvleder forbundet til to elektriske kontakter. Fotoner fra solen absorberes i halvlederen og løsner elektroner. Elektronerne vandrer derefter gennem halvlederen og skaber en elektrisk strøm.

Under optimale forhold rammer denne solstråling eller isolering en solcelle direkte uden forstyrrelse. I praksis varierer mængden af ​​solstråling afhængigt af breddegrad, tid på dagen og årstid og atmosfæriske forhold som skyer, vanddamp og forurening. Det er grunden til, at tørre områder i midten af ​​kloden har det største solpotentiale.

Fordele og ulemper

Solenergi er en vedvarende energikilde, der kan samles næsten hvor som helst i verden. Solkraftværker producerer ingen luft-, vand- eller støjforurening og udsender ikke drivhusgasser. Storskala kraftværker kan forstyrre lokale planter og vilde dyr på grund af deres størrelse, men sammenlignet med fossile brændstoffer har de stadig et lavere miljømæssigt fodaftryk. Solkraftværker har også mindre sikkerhedsrisici end fossile brændselsanlæg. Når de er bygget, er solkraftværker ekstremt lave driftsomkostninger, da deres største input, nemlig sollys, er gratis.

Solceller kan ikke samle solenergi om natten, og det beløb, de indsamler i løbet af dagen, varierer afhængigt af årstid og tidspunkt på dagen. Solceller er ikke særlig gode til at konvertere sollys til elektricitet – de fleste solceller har i bedste fald en 20% effektivitetsgrad. Og deres omkostninger er høje. Men efterhånden er teknologien blevet forbedret så meget at man har fundet måder at bevare den genererede strøm på. I lande som Tyskland, Italien og Spanien har omkostningerne til solenergi nået paritetsnettet efter at være faldet til samme pris som at købe det fra elnettet.

Fremtidsudsigter for solenergi

For at solenergi kan få yderligere gevinster, skal solcellens effektivitet stige, og prisen på solceller skal gå ned. Dette vil sandsynligvis føre til et fald i priserne, da øget efterspørgsel stimulerer til større produktion. I mellemtiden er der en bred vifte af forskning, der fokuserer på at forbedre solcelledesign og arbejde med nye materialer for at gøre solceller billigere og mere effektive.

Lad dig inspirere yderligere på husblog.dk og bliv en del af den grønne bølge.

More articles