Alt, hvad du behøver at vide om tapas

26 October 2023
Signe Lindhard

editorial

Er der noget bedre end at nyde en varm sommeraften med et glas kølig vin og små lækre tapasretter? For mange er tapas blevet synonymt med hygge, og dette spansk-inspirerede koncept med at dele småretter har vundet indpas i madkulturen over hele verden. Men hvor kommer tapas fra, og hvad er den bedste måde at servere disse små mesterstykker på?

Hvad er tapas?

Tapas er en spansk madtradition, der sporer sin oprindelse tilbage til det 16. århundrede. Oprindeligt var tapas små snacks, der blev serveret sammen med et glas vin eller øl på barer og taverner i Spanien. Men i dag er tapas blevet en gastronomisk oplevelse, der kan bestå af en bred vifte af småretter – fra ost og røget skinke til friske salater og fiskeretter. I Danmark er tapasen også vundet frem, og du kan nemt finde et sted, som serverer de lækre små retter. Hos Tapas Aalborg finder du lækker tapas til enhver smag

Hvordan tilbereder du tapas?

Tapas kan tilberedes og serveres på mange forskellige måder, men en god tommelfingerregel er at sørge for en god balance mellem smag, farve og tekstur. De bedste tapasretter er enkle og lette, og de bruger ofte lokale og sæsonbestemte ingredienser.

En af de mest populære tapasretter er patatas bravas, som er kogte og derefter friterede kartoffelstykker, der serveres med en stærk tomatsovs og en mild hvidløgscreme. En anden klassiker er gambas al ajillo, som er rejer stegt i hvidløg og olivenolie. For at skabe den perfekte tapasoplevelse er det også vigtigt at præsentere retterne på en appetitlig måde. Brug små tallerkner og fad, der matcher farverne på retterne, og præsenter forskellige smagsvariationer og konsistenser sammen.

tapas

Hvad drikker man til tapas?

En god tapasoplevelse er ikke komplet uden en passende drikke til at ledsage dine småretter. Traditionelt vælger man i Spanien rødvin eller tør sherry, men der er også mange andre drikke, der passer til tapas. 

Prøv at servere en kølig hvidvin eller en let og frisk øl, der kan skære igennem fedtet i de friterede tapasretter. Hvis du vil slå dig løs, kan du også prøve at lave en sangria eller en anden frugtbaseret cocktail, som kan give et spændende twist til din tapasoplevelse. Sangria kan serveres med lige den frugt du kan lide, og giver et friskt og læskende pift til din tapasoplevelse. 

Tapas i Danmark

Tapas har længe været populært i Danmark, og der er mange forskellige steder at nyde disse små himmelske lækkerier. Fra små tapasbarer til mere raffinerede restauranter tilbyder forskellige steder deres egne tolkninger af tapas. Der er også mange sæsonbestemte variationer at udforske, såsom de mange juletapasretter, som er en populær del af det danske julebord.

For at lave dine egne tapas derhjemme er det en god idé at finde inspiration i de mange tapasopskrifter, der findes online og i kogebøger. Men vigtigst af alt, tapas er en oplevelse, der skal nydes med venner og familie. Inviter dine gæster til at prøve forskellige smagsoplevelser, og lad dem dele deres favoritter sammen med dig. Tapas er mere end bare en måde at spise på – det er en oplevelse, der kan dele med venner og familie. Så tag dig tid til at udforske denne fantastisk gastronomiske tradition, og nyd alle de lækre smagsoplevelser, som tapas har at tilbyde.

More articles