Hvad er dit stillads lavet af?

07 February 2023
Anders Hansen

Stilladser er en vigtig del af bygge- og anlægsarbejdet. Det giver arbejderne en sikker og tryg platform at stå på, mens de udfører deres opgaver, men stilladser er mere, end man umiddelbart kan se. Det, du virkelig har brug for at vide, er, hvilke materialer de forskellige typer stilladser er fremstillet af, og hvilke enkeltdele de består af.

Forskellige typer stilladser er konstrueret af forskellige materialer – typisk enten metal eller træ – afhængigt af det specifikke formål, som stilladset skal bruges til. Metalstilladser består af stålrammer, der holder sammen på platforme af metalriste, mens der i træ stilladser anvendes stolper, brædder, stiger og andre komponenter, der er fremstillet af tømmer. Den anvendte materialetype har også indflydelse på hvor meget vægt stilladset kan bære, så det er vigtigt at vælge den rigtige type til din opgave.

facadestillads

Delene af et stillads

De mest almindeligt anvendte dele af et stilladsystem er stander, lister og tværbjælker. Standarderne er lodrette pæle, der er fastgjort til jorden eller grundfladen, og som giver støtte til andre komponenter. Rækker er vandrette pæle, der forbinder standerne og hjælper med at fastholde dem på plads. Tværstænger danner tværbøjninger mellem hver enkelt standard og giver yderligere støtte til planker, som udgør arbejdsplatformene. Andre almindelige komponenter omfatter rækværk (for at forhindre fald), stiger (til adgang) og putlogs (som forbinder brædder vinkelret på de store brædder).

Stilladser er en vigtig del i ethvert byggeprojekt, og hvis du forstår de forskellige komponenter og materialer, der bruges til at bygge stilladser, kan du sikre, at dine stilladser er sikre og pålidelige. Med en bedre forståelse af, hvad der indgår i fremstillingen af stilladser, vil du kunne træffe informerede beslutninger om, hvilken type stillads der passer til dine behov. Så glem ikke – når du vælger et stilladsystem, skal du overveje alle de involverede faktorer for at træffe et velinformeret valg.

More articles