Behandling af karies i Holbæk

10 January 2023
admin

Karies er en form for tandforfald forårsaget af bakterier, som nedbryder tændernes emalje-, dentin- og cementlag. Dette fører til huller i tænderne og forårsager smerte og følsomhed. Hvis det ikke behandles, kan det sprede sig yderligere ind i pulpa-kammeret og føre til infektion og bylder.

Karies er farligt, fordi det kan føre til alvorlige mundhygiejneproblemer såsom tandtab, tale- og spiseproblemer, skader på kæbeknoglen og endda blødende tandkød. Desuden tyder forskning på, at der kan være en sammenhæng mellem mundhygiejne og andre systemiske sygdomme som f.eks. diabetes, hjertesygdomme og slagtilfælde.

Når karies ætser hul på emaljen, kan infektioner sprede sig i tandens kerne. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en rodbehandling, som indebærer, at al inficeret pulpa fjernes inde i rodkanalerne på beskadigede tænder, inden de forsegles med et fyldmateriale som f.eks. gutta percha for at forhindre yderligere infektion eller skader senere hen.

tandlæge

En kunstig krone kan anbringes på alvorligt beskadigede tænder, der beskytter dem mod yderligere skader og samtidig holder dem sammen, hvis der allerede er sket en betydelig nedbrydning, så der er for lidt tandstruktur til, at funktionen kan genoprettes med fyldninger alene.

Hvordan forebygges og behandles karies?

Regelmæssige besøg hos tandlægen er afgørende for at forhindre, at der opstår karies. Under disse besøg vil din tandlæge undersøge din mund for tegn på karies og foretage rutinemæssige rengøringer for at fjerne plakophobninger, som kan skabe et frugtbart miljø for bakterievækst.

Din tandlæge kan også tage røntgenbilleder for at opdage huller i de tidlige stadier, før de bliver synlige ved en undersøgelse. I tilfælde, hvor caries allerede er udviklet, kan det være nødvendigt at fylde hullerne, hvis kun små mængder emalje er blevet angrebet. Ellers kan det være nødvendigt med mere invasive behandlinger som f.eks. rodbehandling, hvis dybere lag er blevet angrebet af karies.

Det er vigtigt, at enhver form for karies behandles hurtigt for at forhindre yderligere skader i at opstå og undgå, at der opstår alvorlige langtidsvirkninger, som kan ende med at koste mere tid og penge i det lange løb! Læs mere på https://www.tandklinikkenbrogade.dk/.

More articles